1 av 3
Storstadsnära kommuner får betydligt mer resurser per barn än glesbygdskommuner. Arkivfoto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland
2 av 3
Gustaf Hoffstedt (M). Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
3 av 3
Eva Nypelius är kritisk till att utjämningsystemet dröjer. Arkivfoto: Anna Jutehammar / SR Gotland

Nytt kommunalt utjämningssystem dröjer

"Kämpa inte bara för mer bidrag"
1:40 min

Den gotländske riksdagsledamoten och moderaten Gustaf Hoffstedt har förståelse för oron hos välmående kranskommuner till storstäderna om att ett nytt kommunalt utjämningssystem skulle påverka tillväxten hos dem.

Trots att alla riksdagspartier står bakom ett rättvisare kommunalt utjämningssystem som skulle ge Gotland 78 miljoner kronor mer om året så kommer inte regeringen att lägga något sådant förslag i år.

Systemet finns till för att alla människor, oavsett var de bor ska ha tillgång till likvärdig offentlig service, men så fungerar det inte idag.

Inom barnomsorgen kan till exempel välmående storstadsnära kommuner fortfarande få upp emot 60 procent mer resurser per barn än en glesbygdskommun.

Centerpartisten Eva Nypelius som satt med i utredningen som förra våren lade fram förslag på ett mer rättvist system, är besviken över att inget händer.

Vänsterpartisten och regionrådet Brittis Benzler ser det som en medveten diskriminering av landsbygdskommunerna att regeringens proposition dröjer. I början av nästa år säger nu finansmarknadsministern och moderaten Peter Norman att regeringens förslag om ett nytt utjämningssystem ska komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".