Provtagning i Fole. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland.

Bekämpningsmedel kvar i vattnet vid Ryftes i Fole

Det finns fortfarande bekämpningsmedel kvar i vattnet i Fole, det visar hösten mätningar. Mätningarna görs efter giftskandalen vid grönsaksföretaget Ryftes, där en besprutningsutrustning sköljts i en grusgrop.

Halterna av flera ämnen i vattnet hade till och med ökat i flera av provpunkterna i september jämfört med de prover som togs där i mars. Halterna av andra ämnen som analyserats i vatten från olika provpunkter i Fole har sjunkit och andra ligger på ungefär samma nivå som tidigare.

- Det är högt i förhållande till riktvärden för dricksvatten, men det är ingen som dricker det här vattnet, säger miljöskyddsinspektör Claudia Castillo.

Och i närheten av platsen där bekämpningsmedlet sköljdes ut finns moränmark som hindrar gifterna från att tränga vidare ned till djupare grundvatten där brunnarna i närheten hämtar sitt vatten.

Provtagningen fortsätter, tills halterna av gifter i Fole sjunker., och på de platser där halterna har stigit ska ma ta prover oftare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista