Visby lasarett. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Tre allvarliga skador i den gotländska vården anmälda till Socialstyrelsen

Ytterligare tre allvarliga vårdskador inom sjukvården på Gotland har anmäls till Socialstyrelsen. De nu aktuella händelserna har inneburit ett väsentligt ökat vårdbehov för två av de berörda och en tredje personen avled och det kan inte uteslutas att den tid transporten till fastlandet tog kan ha spelat roll för utgången.

Det handlar om en 60-årig man som utreddes för viktnedgång och luftvägssymtom. Ett vävnadsprov från lunga blev besvarat av laboratoriet som lungcancer. Mannen opererades i Stockholm. Granskning av bortopererad lungvävnad påvisade ingen cancer, endast bindvävsförändring.

En 88-årig kvinna kom till akutmottagningen efter att ha ramlat i sin bostad. Hon uppgav smärta i vänster höft men hade ingen påvisbar fraktur. Senare konstaterades en mindre skelettskada. Kvinnan lades in på avdelning för smärtlindring och mobilisering. Femte natten på vårdavdelning ramlade kvinnan ur sin säng. Hon röntgades tre dagar senare och hade då en lårbenshalsfraktur på höger sida, som opererades.

En 62-årig kvinna med hjärtinfarkt intensivvårdades på Visby lasarett. Ambulanshelikopter beställdes för transport till fastlandet för specialistvård. Väntetiden blev relativt lång. Kvinnan fick hjärtstopp vid två tillfällen och avled innan kranskärlsoperation hann genomföras.

Nu ska orsaken till de bristerna undersökas för att göra vården säkrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".