Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet flyttade till Visby för att skapa ersättningsjobb. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Politisk oenighet kring ersättningsjobb för försvarsnedläggningar

Engelhardt hoppas att staten tar sitt ansvar för jobben
1:58 min

Staten måste hålla sina löften om ersättningsjobb efter försvarsnedläggningarna på Gotland. Det anser socialdemokratiske riksdagsledamoten Christer Engelhardt, som hoppas att Centerns näringsminister Annie Lööf påminns om löftena, när hon besöker Gotland på onsdagen.

Det saknas fortfarande 300 utlovade jobb från staten i ersättning för försvarsnedläggningarna på Gotland.

Men den moderate riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt säger att löftena lämnades av den tidigare regeringen och han tycker att Gotland kan hävda sig ändå genom sin konkurrenskraft, när det gäller myndighetsjobb som kan utföras utanför storstadsregionerna.

- Ersättningsjobb bygger på ett resonemang att det finns ett statiskt antal jobb som kan fördelas, men en välmående arbetsmarknad funkar inte på det sättet vilket Alliansregeringen insett sen länge, säger Hoffstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".