Högsta Domstolen i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl SCANPIX SWEDEN

HD prövar ålder på utvisningshotad man som mördade gotländsk fru

Mannen som hotas av utvisning för att han slog ihjäl sin gotländska fru i Göteborg höster 2010 och sen kastade ut kroppen genom fönstret, har bara blivit yngre och yngre sen han kom till Sverige. Nu är åklagarens utredning av mannens ålder klar.

Mannen dömdes i både tingsrätt och hovrätt för vållande av annans död. Han har inte överklagat straffet på åtta års fängelse, utan det är beslutet att han ska utvisas ur landet och inte få återvända på tio år när han släpps ur fängelset som han vill ska prövas, och det har högsta domstolen, HD gått med på.

Den dömde mannen säger att han egentligen var tre år yngre när han kom till Sverige, och därför kan han inte utvisas. Under utredningen som åklagaren i Göteborg gjort kom det fram att mannen ändrat sin ålder en gång tidigare.

När mannen först kom till Sverige sa han att han var född 1970. Senare ändrade han det till 1983 och nu hävdar mannen att han egentligen är född -86 - totalt skiljer har han alltså blivit 16 år yngre sen han kom hit. Som bevis för att den senaste uppgifter stämmer har han lämnat in en födelseattest, och den har analyserats av Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL.

Men, vad SKL kom fram till vill åklagaren inte berätta av sekretessskäl, och hela utredningen har nu lämnats över till Riksåklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".