Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Östersjölaxen hotar försvinna efter överfiske

Östersjöns laxar håller på att försvinna. Fiskekvoterna är alldeles för höga, larmar experter. Men politikerna lyssnar inte. Samtidigt som fiskevårdsföreningar och kommuner i älvdalarna satsar miljoner på att försöka rädda de sista laxbestånden tillåter politikerna i EU:s ministerråd, enligt programmet, ett kraftigt överfiske.

Varje år uppskattar Internationella havsforskningsrådet (ICES) hur laxstammen i Östersjön mår och vilka kvoter man bedömer att yrkesfisket kan tillåtas ta upp, med hänsyn även taget till den beskattning av laxbeståndet som fritidsfiske och tjuvfiske innebär.

Dessa råd om ett maxuttag för ett biologiskt hållbart fiske väljer Sveriges fiskeminister Eskil Erlandsson och hans kollegor i ministerrådet konsekvent att strunta i, enligt Uppdrag granskning.

År efter år har politikernas beslut om fiskekvoter för vildlax överskridit forskarnas maxgränser för ett hållbart fiske.

Ekonomen Mats Jonsson har följt frågan som expert i ett antal utredningar om fiskepolitik. Han är tydlig i sin slutsats:

-Det är ett haveri att man hanterar en resurs på det här viset, säger han till programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".