Vändburgs hamn. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Hamra

Regionen tillbakavisar kritik mot tävling om Vändburg

Region Gotland hävdar i ett yttrande till Förvaltningsrätten, att det inte gjordes något fel när Storsudrets Fastighetsutveckling AB valdes till vinnare av markanvisningstävlingen för Vändburgs hamn.

Intresseföreningen Vändburgs Framtid med boende från socknarna på Storsudret, har överklagat att det inte var de som vann och fick bygga i hamnområdet.

Bland annat hävdar föreningen att det vinnande förslaget kallat "En liten fiskeby" ska bygga ett 30-tal hus på kajen, och det betyder att bostäderna skulle hamna under tvåmetersnivån, som är den lägsta nivå när det ska byggas hus vid kusten, enligt regionens riktlinjer. 

Därmed var det fel av regionen att välja det alternativet anser föreningen Vändburgs framtid.

Men Regionen svarar att det inte ingick i förutsättningen för tävlingen och därför har regionen inte valt fel.

Föreningens kritiserar också att det vinnande förslaget inte kommer att ha plats för yrkesfisket, men inte heller det kravet fanns med i förutsättningarna.

Vändburgs Framtid är övertygad om att att inte kommer att bli möjligt att bygga bostäder på kajen och hävdar att det vinnande anbudet därmed är sämre än föreningens eget.

Men det är bara spekulationer, skriver regionen till förvaltningsrätten.

Hur det blir bestäms i den kommande detaljplanen för området, säger regionen.

Det blir nu förvaltningsrätten som får avgöra om regionen gjort något fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista