Skogsavverkning på Gotland. Foto: Eva Sjöstrand/SR Gotland

Försiktig optimism bland landets skogsägare

Trots lågkonjunktur och en stark krona spirar en försiktig optimism bland skogsägarna. På sikt tror man på stigande virkespriser och bättre lönsamhet. Det visar årets Skogsbarometer som tagits fram av LRF Konsult och Swedbank.

I flera år har skogsägarnas mungipor pekat enbart uppåt, riktigt lika glatt är det inte när 750 skogsägare intervjuats den här gången.

– Vi har ju en konjunktur i världen som inte har varit så lysande. Det i kombination med den starka kronan har påverkat exporten och priserna ut mot skogsägaren, säger Axel af Petersens, segmentschef Skog vid LRF Konsult.

Förra året var 70 procent av skogsägarna nöjda med sin lönsamhet. Nu har den andelen minskat till 50 procent.

Den närmaste framtiden ser man dystert på och hälften tror på sjunkande timmerpriser det närmaste året. Däremot tror 42 procent på stigande priser på massaved inom tre år.

-Skogsägarna är inte lika optimistiska som de har varit tidigare år, det ser man ju. Men de är fortfarande ganska optimistiska, både när det gäller sin näringsverksamhet som skogsägare, men också när det gäller skog som investering, säger af Petersens.

Tron på stigande priser på skogsfastigheter finns kvar, även om den i dag bara omfattas av 42 procent av skogsägarna. För två år sedan trodde 72 procent på höjda fastighetspriser.

Thomas Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".