1 av 2
Advokat Tomas Pettersson. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
2 av 2
Mikael Mellqvist, lagman i Gotlands tingsrätt. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Gotländsk advokat misstänks för ekonomisk brottslighet

2:18 min

En av de gotländska advokaterna, Tomas Pettersson, är misstänkt för ekonomisk brottslighet och utreds för skatteredovisningsbrott. Anledningen är att advokaten skickat ut fakturor där han angett att han har f-skatt, trots att hans företag mist rätten att ta ut f-skatt på grund av dåligt skött ekonomi. Och han medger själv att han gjort fel.

De ekonomiska problemen började alltså i våras då han inte längre kunde betala advokatbyråns räkningar. Sammanlagt har hans företag haft betalningsanmärkningar på 1,1 miljon kronor hos kronofogden. Det mesta har varit skulder till Skatteverket på bland annat obetalda arbetsgivavgifter.

Skulderna har betalats av allt eftersom, men istället har nya räkningar lagts på hög och hamnat hos kronofogden.

Och när advokatfirman månad efter månad krävts på skulder på uppemot 150.000 kronor varje gång, så beslutade Skatteverket i somras att dra in firmans rätt att använda f-skatt, eftersom advokat Tomas Pettersson inte ansågs kunna sköta firmans ekonomi.

Men trots detta har han alltså fortsatt att skicka ut fakturor där han anger att han har f-skatt. Ett 70-tal fakturor har skickats ut till bland annat Gotlands tingsrätt, Svea hovrätt och Högsta domstolen.

Och det är de felaktiga fakturorna som nu gör att han misstänks för skatteredovisningsbrott som han själv alltså erkänner. Men Tomas Pettersson hoppas ändå att det inte har skadat hans förtroende som advokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista