Ägarna till den gamla fyrvaktarbostaden vid Hallshuk vill inte ta bort staketet som hindrar folk från att gå mellan huset och klintkanten. Foto: Tomas Johansson/Länsstyrelsen i Gotlands län

Tvist om stängsel vid Hallshuk

"Allmänheten har rätt att ta sig fram här"
1:53 min

Det är ägarna till den gamla fyrvaktarbostaden vid Hallshuk som satt upp stängsel vid klintkanten för att hindra folk från att gå mellan havet och huset. Efter att folk hört av sig och klagat åkte naturvårdshandläggaren Tomas Johansson på länsstyrelsen till Hallshuk hösten 2011 för att själv på plats se hur det såg ut.

– Det här ligger inom strandskydd, och då ska allmänheten ha rätt att ta sig fram, säger Tomas Johansson

I januari 2012 var stängslet borta - men det kom upp igen till sommaren och efter det beslutade länsstyrelsen att ägarna ska ta ned det. Och det är det beslutet som de överklagade till mark- och miljödomstolen. I överklagandet skriver de att det handlar om att väga olika intressen mot varandra, och då anser de att folk inte ska få gå vid klintkanten, utan på andra sidan huset eller på stranden under klinten - men det går inte säger Tomas Johansson

– I det här fallet kan man inte gå längs stranden, där är det stopp, säger Tomas Johansson

Däremot är det inget som hindrar folk från att gå runt huset på en liten skogsväg. Tomas Johansson visar ett foto från platsen och det sysn att det bara är några meter från huset och stigen vid klintkanten, så det är väldigt nära.

– Man går nära, men det är en stig som har funnits i alla tider och det har fungerat tidigare. Vi tycker att man fortfarande ska kunna gå där, säger Tomas Johansson.

Det är ett par från Stockholm som använder fyrvaktarbostaden som sommarstuga. De köpte det lilla huset på 70 kvadrat utan el och vatten för tre år sen för 5,7 miljoner. Och att nya ägare vill utestänga andra från sitt område är ett problem, tycker Tomas Johansson

– De här finare fastigheterna som ligger väldigt strandnära, där vill den nya ägarna gärna muta in området ända ned till vattenbryten, och då känner man som besökare att inte man ska kunan gå där. Men dte är fel att göra så, säger Tomas Johansson.

Och han ser nu fram emot att få strandskyddet vid Hallshuks gamla fyrvaktarbostad prövad i mark- och miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".