Novemberfestivalen

Pris till ung gotländsk filmare

Novemberfestivalen i Trollhättan delade under lördagskvällen ut priser till de bästa svenska kortfilmerna gjorda av filmare till och med 26 år. Gotlands bidrag, "Stendungen" av Rasmus Ramö Streith tog hem ett hedrande tredje pris i tungviktsklassen.

Novemberfestivalen kan liknas vid en Guldbaggegala för unga filmare, där de tävlande kvalificerar sig via regionala uttagningar. "Stendungen" fick den gotländska juryns gillande under Gotlands kortfilmfestival i september och det visade sig att Novemberfestivalens jury hade liknande smak.

- Jag är jätteglad, säger Rasmus Ramö Streith som är utbildad på Gotland men numera bor i Stockholm. Glad men också förvånad. Jag trodde inte att en animation skulle få pris, de brukar ju hamna i skuggan.

Juryns motivering lyder: "Som i en dröm eller ett minne vävs dåtid ihop med nutid. Surrealism möter vardag i denna egensinniga film".

Juryn består av: Helena Lindholm, manusförfattare/dramaturg/producent. Axel Danielsson regissör/fotograf och Emma Gray Munthe, filmjournalist.

Delat första pris gick till kortfilmerna "Den starkare" av Olof Leth från Stockholm och "Ett utdrag från Dacke" av Ludvig Hedlund från Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista