Regionfullmäktige utifrån. Foto: Jonas Neuman /SR Gotland
Regionfullmäktige

Dyrare tandvård och trygghetslarm när Region Gotland höjer taxorna

Gotlands regionfullmäktiges möte handlar mycket om ekonomi. Öns politiker ska bland annat besluta om nästa års budget på drygt fyra miljarder kronor. De ska också besluta om höjning av avgifter för bland annat tandvård och trygghetslarm.

Regionen ska börja ta betalt för trygghetslarm för äldre och personer med funktionsnedsättning. Tidigare ingick larmet i avgiften för hemtjänst, men nu ska det kosta 279 kronor i månaden.

Det ska också bli dyrare att gå till tandläkaren nästa år, en vanlig undersökning blir 35 kronor dyrare och besök hos tandhygienist blir 80 kronor dyrare, det handlar mest om små höjningar och och några enstaka sänkningar. Tandvården räknar med att dra in 1,2 miljoner mer på de nya avgifterna.

När det gäller ekonomin för i år ser det ut att sluta 90 miljoner sämre än beräknat, och det är framför allt vård och omsorg som spräcker budgeten - men också p-automaterna som drar in mindre pengar än beräknat.

På fullmäktige idag delas också eko-kommunpriset ut, det är regionens interna miljöpris som i år går till Almedalsveckan för att de höjt medvetandet om att stora evenemang påverkar miljön

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".