Högskolan på Gotland kan få akademisk utbildning i turism. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland

Högskolan på Gotland kan få turismutbildning

"Något minska utbildningsutbud"
1:34 min

Ekonomiutbildningen och ekologiprogrammet försvinner från högskolan på Gotland när högskoaln skolan går ihop med Uppsala universitet nästa höst. Ett nytt program som istället diskuteras är ett turismprogram. Annars föreslås få förändringarna när Gotlands högskola och Uppsala universitet slås ihop.

Grunden har varit att lärosätena inte ska konkurrera om samma utbildningar utan komplettera sina utbildningsutbud.

-Målsättningen är att utbildningsutbudet på Gotland på sikt ska byggas ut, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet. En rad nya program, fler lärare och fler studenter på Gotland är målet till 2016.

En förutsättning är dock att regeringen nu säger ja till sammanslagningen mellan Gotland och Uppsala.

De utbildningar som även i höst kommer att ges på Gotland är speldesignprogrammet, två kulturvårdsprogram, webbprogrammering,, ledarskapsprogram, tre svenska och två internationella magisterprogram samt arkeologiprogrammet. Förskollärarprogrammet ges som tidigare i Uppsala universitets regi och sjuksköterskeprogrammet fortsätter i Karolinska institutets regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".