Demonstranter och polis i Ojnareskogen. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland

Här är 2012 års mest klickade nyheter på Radio Gotlands webb

Kalkbrytning och demonstranter i Ojnareskogen var de nyheter som sammantaget intresserade mest på Radio Gotlands webbplats under 2012. Men ringmursraset var den enskilda nyhet som var allra mest läst. Enduroförare i fält och en kungahäcklare i Stenkyrka tog sig också in högt på topp 20-listan.

 1. 24 februari:  Vid åttatiden på fredagskvällen upptäcks att delar av Visby ringmur har rasat. "Det rör sig om ett ganska stort parti av muren, cirka tio gånger sju meter", säger Jonas Fröjmark, ledningsförman vid Storstockholms brandförsvar.

 2. 3 november:  Fransmannen Pierre-Alexandre Renet vinner för andra året i rad endurotävlingen Gotland Grand National.

 3. 5 september:  Hela Gotland blir utan el - ett av årets tre totala strömavbrott. 

 4. 25 juni:  Det område på Östersjöns botten och som upptäcktes 2011 av företaget Ocean x-team, omgärdas fortfarande av mycket mystik. Först trodde dykarna att havsbotten formats efter en meteor, men nu är de inte lika säkra längre.

 5. 3 november:  Ett femtiotal personer skadas under GGN, ungefär dubbelt så många jämfört med året innan. Emma Bendelin, som är den som blir påkörd, utnämns senare till .

 6. 5 september:  Personen bakom de enkronor som präglats med texten "Vår horkarl till kung" avslöjas som Karl Fredrik Mattsson och har fritidshus i Stenkyrka.

 7. 17 oktober:  Det blir inte kungen som delar ut Världsnaturfondens pris till Årets Miljöhjälte, Alva Snis Sigtryggsson från Fältbiologerna.

 8. 9 september:  En person hittas död efter en brand som eldhärjat en bostad i södra Visby.  Under året dör fyra personer i bränder på Gotland.

 9. 26 augusti:  En styrka med 70 poliser från Stockholm kommer med färjan för att se till att Nordkalk kan fortsätta sina förberedelser för stenbrytningen vid Ducker i Bunge

 10. 17 oktober:  Högsta Domstolen beslutar att Nordkalk inte får fortsätta de förberedande arbetena inför den planerade kalkbrytningen vid Ducker. Miljön vägde tyngre än industrin.

 11. 1 september:  Nordkalk kritiserar landshövdingens påtryckningar på Mellanskog, som avbrutit arbetet i Ojnareskogen i avvaktan på besked från Högsta domstolen, detta efter att landshövdingen vädjat till skogsbolaget.

 12. 17 september:  Högsta domstolen beslutar om "partiellt prövningstillstånd" i frågan om den omtvistade kalktäkten Ducker i Bunge på norra Gotland. Inledningsvis är förvirringen stor om vad HD sagt i sitt beslut.

 13. 19 januari:  Ett nytt slakteri för nöt och lamm byggs i Gothem. När slakteriet är helt utbyggt och igång räknar ägaren Mikael Tranefalk att mellan femton och tjugo personer har fått jobb.

 14. 28 augusti:  Tidigt på tisdagmorgonen inleder polisen arbetet med att hindra demonstranterna från att stoppa avverkningen av Ojnareskogen i Bunge. Några demonstranter som satt sig framför skogsmaskinerna lyfts bort, medan andra demonstranter klättrat upp i träd.

 15. 20 juli:  Ekologiska bananer återkallas på grund av att det hittats otillåtna rengöringmedel på dem.

 16. 24 december:  Det brittiska lastfartyget Scot Isles med sju personer i besättningen hamnar i sjönöd utanför Gotland, men kan tas till hamn i Liepaja.

 17. 2 september:  Länsstyrelsen på Gotland har upptäckt att omfattningen som den planerade avverkningen vid Ducker Bunge på 60 hektar är en betydligt större areal än vad som framkommit i underlaget till Mark- och miljööverdomstolens dom.

 18. 1 september:  Skogsägarföreningen Mellanskog, som sköter avverkningen åt Nordkalk, beslutade på lördagen att avbryta det pågående arbetet i Ojnareskogen i avvaktan på besked från Högsta domstolen. "Vi har fått ta emot många synpunkter med vädjan om att vi ska vänta och i dag vädjade även Gotlands landshövding", säger Mellanskogs vd Sture Karlsson.

 19. 1 september:  Nu har också Greenpeace på allvar börjat engagera sig i det som händer i Ojnareskogen på norra Gotland. Ett 15-tal aktivister har anlänt och flera har också kedjat sig fast i två skogsmaskiner för att förhindra fortsatt avverkning.

 20. 28 september:  Länsstyrelsen förelägger Nordkalk att omedelbart upphöra med brytning i den del av Klinthagenbrottet som ligger i anslutning till Natura 2000-området Hoburgsmyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".