Socialchefen Marika Gardell, Arkivfoto: SR Gotland

Gotland kan ta emot fler ensamkommande flyktingbarn

Socialchefen: "De har en enorm drivkraft"
2:02 min

Region Gotland kan tänka sig ta emot fler ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Men några beslut är ännu inte tagna. Det är nio pojkar som socialförvaltningen föreslår ska få komma till Gotland.

Förvaltningen har gjort en utredning hur det gått för de 28 pojkar i åldern 15 - 18 år som Gotland hitills tagit emot sedan starten 2008. Två har flyttat till fastlandet, och sju väntar ännu på permanent uppehållstillstånd.

I rapporten säger ungdomarna att de trivs, de vill lära sig svenska, klara gymnasiet och inte bli en belastning för samhället. De vill tjäna pengar och kunna jobba, och socialchefen Marika Gardell säger att ungdomarna har drivkraft och har lyckats bra.

Den största svårigheten för att ta emot fler flyktingbarn är var de ska bo. Det är ont om bostäder i Visby, men närheten till de två hem som idag finns är viktig. Närheten till föreningar, och språkklassen på Solbergaskolan är också viktig, säger ordföranden i socialnämnden Hanna Westerén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".