Mark - och miljööverdomstolen på besök vid Stucks i Bunge. Foto: Karin Persson/SR Gotland.

Svenska Mineral förbereder kalkbrytning i Bunge

Svenska Mineral jobbar nu för att få tillstånd för brytning i hela det planerade området vid Stucks i Bunge. Tidigare i år fick företaget ja till begränsad brytning, och nu ska de komplettera ansökan inför en ny prövning i mark- och miljödomstolen.

Om ett par veckor (=11/12) ska Svenska Minerals ha samråd med region och länsstyrelse och i januari räknar de med att ansökan till domstolen är komplett.

Att de fick nej i mark- och miljööverdomstolen för större delen av Stucks beror på oklarheter kring hur vattnet i Bästeträsk kan påverkas.

Efter en tids totalstopp i verksamheten fick Svenska Mineral ändå tillstånd att bryta 3 miljoner ton av de 30 miljoner ton sten ansökte om. Brytningen de fick klartecken till påverkar inte Bästeträsk utan där kan vatten som läcker in i brottet pumpas ut i havet i närheten av Fårösund.

I resten av området var planen att pumpa renat vatten ur brottet till Bästeträsk, men osäkerheten är för stor ansåg Mark- och miljöÖVERdomstolen och skickade tillbaka den delen av målet till Mark- och miljödomstolen.

Nu har en konsult sett över vatten flöden och regnmängder i området och tagit fram ett nytt förslag åt Svenska Mineral.

Där Stucks-brottet planeras kommer mindre regnvatten att rinna vidare till Bästeträsk, och det ska kompenseras genom att opåverkat vatten pumpas dit.

Det vatten som tränger in i brottet ska i första hand ledas via bäcken till Hau träsk, och skulle vattnet inte vara tillräckligt rent finns reservplanen att istället pumpa det vattnet direkt ut i Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".