Nu ska regionen få syna glasögonmarknaden. Foto:Torbjörn Nilsson / SR Skaraborg.

Glasögonkonkurs påverkar Region Gotland

Hoppas att inga anställda ska drabbas
1:46 min

Företaget Linser och Bågar i Visby har försatts i konkurs. Det är det företaget som levererar glasögon till alla anställda vid regionen. Det innebär att regionen måste göra en ny upphandling för att kunna erbjuda terminal- och skyddsglasögon till sina anställda.

Inom region Gotland är det uppemot ett 90-tal personer varje år som måste ha terminalglasögon eller speciella skyddsglasögon och få dem betalda av regionen. Sammanlagt handlar det om summor på ungefär 100 000 kronor om året.

Eftersom summan ligger under kravet på offentlig upphandling finns det nu möjlighet att lösa det akuta problemet efter konkursen och göra en direktupphandling för ett år framåt. Men sedan ska det göras en ny upphandling. Gun Sävhammar hoppas nu att inga anställda ska bli drabbade under tiden, utan att det ska gå att lösa så att alla som behöver får terminalglasögon eller skyddsglasögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".