1 av 2
Odlingslotterna i kvarteret Stäven. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland
2 av 2
Göte Larsson, teknisk chef i Gotlandshem vid odlingslotterna i Stäven. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland

Miljögiftet PCB i kolonilotter i kvarteret Stäven i Visby

PCB i odlingslotterna i kvarteret Stäven
1:44 min

Marken vid odlingslotterna i kvarteret Stäven på Gråbo måste bytas ut. Orsaken är att det är för höga halter av PCB i jorden.

Jorden är till och med så dålig att det kan finnas risk för hälsan, konstateras i den rapport som Gotlandshem låtit göra för att mäta halten av miljögiftet PCB i marken.

Att det var just marken vid odlingslotterna som var värst förorenat förvånar bostadsföretaget säger Göte Larsson, som är teknisk chef vid Gotlandshem.

Odlingslotterna ligger mitt i kvarteret Stäven, men det är minst 50 meter till närmaste hus, där PCB finns i fogarna. Det kan vara nåt upplag från byggtiden som gör att PCB hittats även på odlingsområdet, säger Göte Larsson.

Jorden ska nu under våren grävas upp och jorden ersättas av ny jord. Totalt handlar det om drygt 600 kubikmeter jord, motsvarande 60 lastbilslaster, som ska bytas ut. Ett jobb som kommer att gå på ett par hundra tusen, enligt Gotlandshem.

Den förorenade jorden hoppas företaget få lämna till regionens deponi i Slite.

Enligt de mätningar som företaget Sweco gjort, finns de lägsta värderna på PCB , på lekplatser och vid dagiset.  Där ligger värderna under gränsen för det tillåtna, vilket Göte Larsson på Gotlandshem är glad över.  

Totalt väntas saneringen av miljögiftet PCB i kvarteret Stäven kosta bostadsbolaget Gotlandshem uppemot 40 miljoner kronor.

Fram till år 2022 ska hela kvareret vara sanerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".