Hushållningssällskapet vill ursprungsmärka gutefåret

1:30 min

Hushållssällskapet på Gotland vill att gutefåret, men även gutekornet, ska få samma exklusiva ursprungsstatus som löjrommen från Kalix, eller den italienska parmaskinkan.

En ursprungsmärkning skulle höja både värdet och attraktionskraften på produkterna, säger Hushållningssällskapets Riina Noodapera.

Det är väldigt viktigt hur Sverige som Matlandet internationellt kan visa upp att vi har spetsprodukter, säger Riina Noodapera.

Om gutefåret blir ursprungsmärkt kan gutefåret, som är lite annorlunda i struktur, bli uppmärkt i butik till skillnad från alla andra får som slaktas.

Det finns väldigt få ursprungsmärkningar i Sverige, Kalixrommen är den som har starkast skydd. Riina Noodapera på Hushållningssällskpet tycker att Sverige borde ha fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista