Brand totalförstörde Muramaris

2:49 min

Polisen uppger nu att kulturminnesfastigheten Muramaris är helt utbränd. Polisen fortsätter med utredningen av branden men vet ännu inte vad som orsakade branden. Platsen kommer att fortsätta att vara avspärrad tills vidare.

Det var en anonym privatperson som ringde till räddningstjänsten strax efter klockan sju på fredagmorgonen och larmade om branden i kulturfastigheten Villa Muramaris strax norr om Visby.

När brandkåren kom dit var huset redan övertänt och det gick inte att gå in i huset, utan brandmännen fick inrikta sig på att branden inte skulle spridas. Enligt polisen så har huset förmodlingen brunnit en tid.

Det finns inget som tyder på att någon funnits i fastigheten när branden utbröt. Bland annat fanns inga spår i snön omkring huset.

Eftersom det inte fanns risk att branden skulle sprida sig avstod räddningstjänsten från att spruta vatten på huset, för att inte förstöra det som eventuell kan räddas, till exempel öppna spisar och annat.

Den stora risken var kalkstensflis på taket som expanderade av smältande snö och hetta och kastades iväg tiotals meter, berättar brandmästare Jonathan Ahdrian.

Polisen har inlett en förundersökning men har för närvarande ingen misstanke om brott. Ett antal personer kommer nu att höras av polisen och brandplatsen kommer tills vidare att vara avspärrad.

Det går ännu inte att göra någon teknisk undersökning av branden. Och enligt polisen är det fortfarande stor risk att delar byggnaden kommer att rasa. Räddningstjänsten har lämnat brandplatsen och byggnaden anses som helt utbränd.

Gotlands museum hade redan tidigare planerat en utställning med många av föremålen från Muramaris, som är magasinerade på annat håll och därmed undgått branden. 
Föremålen togs med av den som tidigare disponerade huset, vilket blev mycket ifrågasatt då det skedde, eftersom det även handlade om väggfasta föremål. Men nu kommer de att kunna visas upp på Gotlands museum som har köpt dem, berättar museichefen Lars Sjövärd.

______________________________________________________________

Fakta: Villa Muramaris uppfördes av makarna Johnny Roosval och Ellen Roosval von Hallwyl under åren 1915–17 och ligger omkring 5 km norr om Visby. Under 35 år levde paret Roosval i Muramaris, men efter Johnny Roosvals död 1965 föll det i glömska. 1987 utsåg Länsstyrelsen på Gotland huset till ett byggnadsminne. Sedan 1995 ägs anläggningen av Birgitta Amér, som påbörjat en upprustning av villan och den tillhörande trädgården.
(Källa: Wikipedia)

En av de finaste kulturhistoriska miljöerna kring Östersjön

Gotlands museums Ulrika Mebus och Lars Sjösvärd bläddrar i bok om Muramaris. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Förlusten av konstnärshemmet Villa Muramaris är oerhörd, säger Lars Sjösvärd chef för Gotlands museum som har planerat en utställning om Muramaris, med många av föremålen som finns bevarade.

Ulrika Mebus om skadorna

Ulrika Mebus framför det brunna huset. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Ulrika Mebus byggnadsantikvarie vid Gotlands Museum, säger att allt inte är helt förstört och att trädgården med skulpturer, ateljén och flygeln har klarat sig. Men väggmålningar och allt brännbart har brunnit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista