1 av 2
Bästeträsk. Flygfoto: Gunnar Britse
2 av 2
Bästeträsk pumphus. Foto: Gunnar Britse

Skyddandet av vattentäkter på Gotland går för långsamt

2:03 min

Vattenmyndigheten för södra Östersjön pekar särskilt ut Gotland och Skåne som problemområden när det gäller skyddandet av vattentäkter. På Gotland saknar 13 av 31 vattentäkter skydd, och det är inte bra tycker Frida Eklund på länsstyrelsen.

– Det är ju en brist att det är så här. De här vattentäkterna behöver ha ett skydd, säger Frida Eklund som arbetar med dricks- och grundvattenfrågor på länsstyrelsen.

Vattenmyndighetens mål är att Sverige ska klara EUs krav på bra vattenkvalité, bland annat ska alla vattentäkter ha ett skyddsområde senast år 2015.

Men även om nära hälften av öns vattentäkter saknar skydd, så kommer det mesta av dricksvattnet - 92 procent - från täkter som redan är skyddade.

Sten Reutervik som är VA utvecklare på Region Gotland säger att det mest är små vattentäkter och reservtäkter som saknar skydd, och han förklarar varför de inte blivit skyddade:

– Det saknas personal. Teknikförvaltningen har projektledare som ska driva bland annat sådana processer, men de har en personalbrist på 30 procent idag och svårt att återrekrytera, säger Sten Reutervik.

Den stora bristen på ingenjörer gör att arbetet med vattenskyddsområden inte går tillräckligt fort. Möjligen kan omorganisationen också ha försinkat arbetet. Först slogs tekniska förvaltningen, stadsarkitektkontoret och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen slogs ihop till den nya stora samhällsbyggnadsförvaltningen. Och sen, när inte det fungerade bröts teknikförvaltningen loss.

Gotlands nyaste stora vattentäkt sjön Bästeträsk saknar också skyddsområde, men det har en helt annan förklaring enligt Sten Reutervik.

– De som startade arbetet där bedömde att man inte kan inrätta ett vattenskyddsområde innan vårt eget arbete där är klart, säger Sten Reutervik

Risken finns alltså att regionen inte skulle få bygga pumpstation och vattenledningar för att använda bästreträsk som vattentäkt om man först att bildat ett vattenskyddsområde där.

Enligt Frida Eklund på länsstyrelsen har just Bästreträsk ändå ett ganska bra skydd redan nu eftersom det redan är Natura 2000 område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista