1 av 2
Daniel Heilborn i ett träd under Ojnaredemonstrationen. Foto: SR Gotland
2 av 2
Lagman Mikael Mellqvist i Gotlands tingsrätt. Foto: Patrik Widegren/SR Gotland
LÄS HELA DOMEN HÄR

Demonstrant i Ojnareskogen friad av enig tingsrätt

Det känns väldigt bra
1:20 min

Daniel Heilborn hade åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten, eftersom han vägrade lyda polisens uppmaning och klättra ner från ett träd vid demonstrationen i somras. Nu ogillas åtalet.
- För mig kändes utgången självklar, men det känns skönt att det blev så ändå, säger Daniel Heilborn i en kommentar.

En enig tingsrätt konstaterar i domen att det är klarlagt att Heilborn i och för sig gjort sig skyldig till den åtalade gärningen, men att det inte var straffbart.

Daniel Heilborn sa i rätten att han genom sitt agerande hindrat otillåten skogsavverkning. Tingsrätten konstaterar att det inte finns någon utredning som visar att det var tillåtet att avverka skogen.

I väntan på den utredningen är tingsrättens utgångspunkt att skogsavverkningen den 28 augusti 2012 var olaglig.
"Utgångspunkten för tingsrättens bedömning kan alltså inte vara någon annan än att Heilborn genom sitt agerande har försökt att hindra något som var olagligt."

Tingsrätten ser dock ingen anledning att kritisera polisen, eftersom de inte haft en aning om var gränserna för skogsavverkningen gick. Det var inte heller deras uppgift att hålla ordning på det. Det var markägaren eller uppdragsgivarens sak att ha koll på det.

Domaren Mikael Mellqvist skriver i domen att man inte kan ta den här domen till intäkt för att det mer allmänt skulle vara i sin ordning att ifrågasätta polisens åtgärder på fältet eller att vägra att efterkomma polisens uppmaningar.

Det är alltså straffbart att inte efterkomma polisens befallningar. Och anledningen till det är att det kan vara ett mycket viktigt skydd för eget och andras liv och hälsa att utan kommentarer eller ifrågasättanden lyda polisens befallningar.

Det nu bedömda fallet utgör ett undantag som kan motiveras av de utomordentligt särpräglade omständigheterna", skriver Mellqvist i domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".