Allt fler drabbas av bedrägerier

1:46 min

Antalet bedrägeribrott ökar kraftigt i landet, och så även på Gotland. I januari i år fick gotlandspolisen in 90 anmälningar om bedrägerirelaterade brott, att jämföra med 56 anmälningar i januari förra året.

Problemen med bedrägerier i landet är så omfattande att Rikspolisstyrelsen har gett polismyndigheten i Stockholms län i uppdrag att starta ett nationellt bedrägericenter, vars information och lärdomar kommer att spridas till polismyndigheter runt om i landet. Det första steget har varit att skapa en ny hemsida.

- Går man in på www.bestrid.nu så får man utförlig information om hur man går tillväga för att bestrida en faktura steg för steg, säger Marianne Bogren, Gotlandspolisen.

Företagaren Örjan Klintberg är en av många som råkat ut för en bluffaktura den senaste tiden.

- Vi fick en faktura på 20 000 kronor, från ett företag som utgav sig för att vara en söktjänst på internet. Man blir förvirrad och förbannad, säger han.

Polisen kan inte alltid göra något om en transaktion sker, då bedragarnas konton ofta finns i utlandet. Trots det är det ändå viktigt att den som råkat ut för någon typ av misstänkt bedrägeri gör en anmälan.

- Det är viktigt att man gör en anmälan, så att vi kan se omfattningen av problemet. Budskapet jag kan ge är att aldrig betala en faktura om man inte är säker på att man beställt varan eller tjänsten, säger Marianne Bogren på polisen.

Närpolisen på Gotland skriver på sin facebook-sida att det just nu är många som råkar ut för samtal där en engelskspråkig person hävdar det är något fel på operativsystemet Windows i datorn. Polisen avråder folk från att följa de uppmaningar som personen ger och säger att man istället ska lägga på luren direkt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista