Anställd som hotades till livet av sin arbetsgivare får skadestånd på 100 000

1:59 min

Arbetsdomstolen dömer en restaurangägare att betala 100 000 i skadestånd till en tidigare anställd, som hotades till livet efter att han tog hjälp av facket för att få ut den lön som han ansåg sig ha rätt till.

Enligt Arbetsdomstolen blev den anställde hotad till livet och dömer därför arbetsgivaren att betala 100000 kronor i skadestånd till den tidigare anställde.

Ord står mot ord om vad som egentligen hände men den tidigare anställdes berättelse får stöd från vittnesmålet från en lastbilschaufför som plockade upp mannen när han skadad och utan kläder och var på flykt undan sin arbetsgivare efter dödshotet.

"YY körde lastbil på väg från Visby till Roma. Plötsligt sprang en tunnklädd man ut framför hans lastbil. Hans första tanke varatt det hänt något och han tittade därför efter en bilolycka eller en brand eller liknande samtidigt som han stannade.

Mannen hoppade in på passagerarsidan och sa "kör, kör de ska döda mig". Han visste inte hur han skulle reagera men började köra därifrån. Mannen pekade mot en bil och sade "de kommer därborta, de ska döda mig". De mötte en bil som saktade in men han fortsatte att köra. Han ringde till polisen.

Mannen hade pyjamasbyxor och en t-shirt på sig men inga skor. Klockan var tio på kvällen och det var regnigt. Mannen var mycket uppjagad. Han förstod att mannen menade allvar och han blev rädd. Han frågade vad mannen hette och denne sade att han hette XX. Han körde in till vägkanten för att invänta polisen.

XX berättade för honom att han hade arbetat på en restaurang i stan och att han hade kontaktat facket eftersom han inte fått lön. XX berättade vidare att restaurangägaren hade fått en nyckel till hans lägenhet av fastighetsägaren, att de tagit hans mobiltelefon och att de hotat att ta med honom ut i skogen och döda honom om han inte skrev under ett papper tillfacket om att han återtog sina krav och att han då hoppat ut genom fönstret från andra våningen. Efter cirka 30 minuter kom polisen."

Förutom den tidigare anställde ska även Svenska Kommunalarbetareförbundet få ett skadestånd; på 75 000 kronor. Restaurangägaren ska också betala rättegångskostnaderna på 186 043 kronor.