Miljöpartiet vill införa skatt på alla naturråvaror

1:29 min

Nu finns förslag på en naturråvaruskatt i landet som skulle innebära att kalk och olja som tas upp eller ut ur Gotland skall beskattas och delar av skattepengarna skulle återföras till regionen. Det är Miljöpartiet som tidigare har velat ha en gruvskatt, som ligger bakom de här tankarna.

Partiet har tidigare velat ha enbart en gruvskatt, men har nu ändra sig till att skatten eller avgiften skall omfatta alla naturråvaror. Det säger Jonas Eriksson som är näringspolitisk talesperson för Miljöpartiet och som tänker motionera i riksdagen i höst om en råvaruskatt.

Även den gotländske riksdagsmannen Christer Engelhardt har tidigare motionerat i riksdagen om en kalkavgift men den motionen avslogs. Uppgifter finns om att även Socialdemokraterna förbereder en motion om råvaruskatt till partistämman i april.

I regeringens gruvstrategi som presenterades av näringsminister Annie Lööf (C) på torsdagen, nämns däremot inget om Sverige likt andra länder ska höja den avgift som gruvbolagen betalar till staten för att få bryta malm här. I dag ligger mineralavgiften på en halv promille utav värdet på malmen.