Dyrt att ta nytt körkort för motorsåg

10 min

Det har blivit ännu dyrare att ta körkort för motorsåg när "säkerhetscheckar" tagit slut, det konstaterar Ivan de Flon på Skogsstyrelsen. Kravet är redan nu att alla anställda måste ha men dispens kan ges till 2015.

Vi berättade igår här i Eter om en företagare som dömts till vite på 25000 för att han låteit en anställd använda motorsåg i en skylift, detta helt utan skyddsutrustning. Det tillåter inte dagens regler. Och reglerna säger också att man måste ha körkort för att använda en motorsåg som anställd eller på annans mark. Har man inte det kan det bli dyrt

Som företagare eller om man hjälper någon annan att såga så skall man idag ha ett körkort. Man kan fortfarande begära dispens för tiden fram till den 1 jan 2013 men har man inte gjort det så riskerar man dyra böter.

Eters reporter har träffat en av tre gotländska besiktningsmän som man - så att säga - kör upp för, med sin motorsåg. Ivan de Flon är arbetsledare på Skogsstyrelsen.

Att ta en fyradagarskurs för motsågkörkort kostar idag 7900 kronor plus moms hos Skogsstyrelsen. Hitintills har säkerchecken på 2000 kronor kunnat minska kostnaden men eftersom dessa nu är slut - och ingen vet om de kommer tillbaka - så får man betala fulla priset idag.