Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Mikael Wiflings, bagare Visby Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 2
Mikael Wiflings, bakar inför bagerilandslaget. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Visbybagaren Mikael Wiflings ska göra den perfekta baguetten

"Jag börjar få snits på dem nu"
7:28 min

Mikael Wiflings är bagaren som kan få titeln "bagare i bagarlandslaget". Som en av åtta är han med i en uttagning där det gäller att baka klassisk fransk baguette och croissanter.

De åtta uttagna skall göra en klassisk fransk baguette; den måste väga 250 gram färdigbakad och vara 55 cm lång, samt ha fem eller sju snitt. Dessutom skall de uttagna finalisterna göra croissanter.

Mikael Wiflings från Visby var med i uttagningen för två år sedan utan att lyckas men tror på mer tur nu när det gäller matbröd. Baguetterna har visat sig vara svårast. Han har provat med sex olika degar utan att vara nöjd. Just kalljäsning använder man sig inte av i industribagerier eftersom det tar för lång tid. Kalljäsning är viktigt för att få en fransk baguette med rätt luftbubblor och skorpa, säger Mikael.

I bagarlandslaget finns tre bagare och tre reserver. Uttagningen sker i Jästbolagets lokaler i Rotebro, Stockholm på lördag den 23 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".