Kriminaltekniker söker utifrån och in

13 min

Gotland är lika duktiga på kriminltekniska utredningar som kollegorna i Stockholm, det säger den nu pensionerade kriminalteknikern Janne Sandström. Han berättar om teknikernas sökteknik, hur de på ett opartiskt sätt skall kunna avgöra händelseförlopp och hitta orsaker när polisen utreder brott.

Idag har Muramaris undersökts för andra gången av hundar från fastlandet. Polisens tekniker har grävt sig ner en bit i brandresterna sedan hundarna i förra veckan markerade olika fynd. Nu skall de fynd som hundarna idag markerat skickas för analys.

Men hur arbetar polisens tekniker egentligen. Eter har träffat Janne Sandström, polis sedan 1977 och som har arbetetat som kriminaltekniker i mer än 25 år både på fastlandet och på Gotland. Polisens tekniker är normalt ett förteget släkte som inte vill synas eller höras i media men Janne Sandström gick vid årsskiftet i pension och kan nu berätta hur en teknisk undersökning generellt går till.

Han har också arbetat internationellt både efter tsunamin och i Bosnien, med att identifiera människor med bland annat fingeravtryck. Att han fortfarande som pensionär attraheras av fot och fingeravtryck är något som han kommer att få dras med, tror han.