1 av 2
Biogasbuss som trafikerar stadstrafiken i Visby. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
2 av 2
Ann-Sofie Lindskog avdelningschef på Region Gotlands samhällsbyggnadsförvaltning. Arkivfoto: Jonas Neuman/SR Gotland

Ekonomin går före miljön hos Region Gotland

1:44 min

Region Gotland har inte råd att följa sin egen biogasstrategi. När valet står mellan miljö eller ekonomi, är det ekonomin som kommer först. Det finns helt enkelt inte pengar för att ta hänsyn till miljön. Det säger Ann-Sofie Lindskog chef inom regionens samhällsbyggnadsförvaltning

2009 antog Region Gotland en biogasstrategi som gick ut på att biogas skulle införas som fordonsbränsle. I första hand inom regionens egen fordonspark, men regionen skulle också stå som förebild för att åtta procent av alla fordon på hela Gotland 2015 skulle ha gått över till biogas.

Regionen skulle också ställa krav på biogas i sina upphandlingar. Så blev det inte när kollektivtrafiken upphandlades. Inte heller när regionens egna tjänstefordon köptes in och nu inte när det gäller upphandlingen av färdtjänst och sjukresor.

– Vi har inte fått någon kompensation för att ha biogas som drivmedel och inte fått några resurser för att upphandla biogas om det blir dyrare än andra drivmedel, säger Ann-Sofie Lindskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista