Ryftesrättegången avslutad i hovrätten

1:28 min

I Svea Hovrätt yrkade miljöåklagaren Ingvar Wennersten, precis som efter tingsrättsförhandlingarna, villkorlig dom och böter för två före detta anställda vid Ryftes,  fängelse och näringsförbud för vdn Yngve Andersson och företagsbot på tre miljoner för bolaget efter att bekämpningsmedel sköljts ut i en grusgrop i Fole.

Efter sju dagars förhandlingar avslutades Ryftes-målet i hovrätten. Svea hovrätt har lyssnat på inspelade förhör från tingsrätten, men också nya vittnen och experter.

Miljöåklagare Ingvar Wennersten säger att han tror att det ätr konkurrensen i en hård bransch ligger bakom miljöskandalen. Ryftes har helt enkelt sparat pengar på att köra den korta vägen till grusgropen och skölja gifttankarna, istället för att åka tillbaka till odlingen som besprutats.

Alla medverkande under rättegången var lättade över att få sätta punkt när förhandlingarna kring Ryftes avslutades. Domen beräknas falla den 27e maj och miljöåklagare Ingvar Wennersten säger att rättens dom kommer att bli viktig för bedömningen av miljömål i framtiden.

Försvararen av vd:n för Ryftes grönsaksföretag yrkade i hovrätten i går att åtalet ska ogillas och företagsledaren frikännas från misstankarna om miljöbrott.

Advokaten som försvarade en av de anställda vill också att åtalet ska ogillas och hans klient frikännas.

Försvararen av den andre anställde yrkade inte på frikänannde men att mannen skulle frias från ansvar, eftersom han bara gjort som han blivit tillsagd.