Fru Markurell hade premiär på Länsteatern

8:39 min

Länsteatern på Gotland har haft premiär på föreställningen "Fru Markurell", en komedi som bygger på Hjalmar Bergmans roman Markurells i Wadköping. Det handlar om att leva i en småstad för hundra år sedan med stränga sociala regler och med hård press att behålla familjens heder.

Själva historien kretsar kring familjen Markurell och deras son som riskerar att inte klara av studentexamen.

Fadern har kommit upp sig i samhället genom sitt hårda sätt att driva affärer med aktier. Modern Fru Markurell sköter familjens Wärdshus, men känner sig åsidosatt av sin man på grund av sin enkla bakgrund.

Den omhuldade sonen har under sin uppväxt tillbringat mycket tid hos den mer förnäma familjen de Lorche och lekt med deras son. Något som uppmuntrats av herr Markurell som sett det som att sonen på så sätt fått lära sig hur det går till i de fina salongerna.

Herr de Lorche är nämligen högt ansedd som häradshövding, vad vi i dag skulle kunna kalla chef-domare och Fru de Lorche är grevinna.

Men så småningom krackelerar ytan för båda familjerna och det visar sig att det döljer sig både familjehemligheter och förskingring bakom de tjusiga fasaderna.

Och det här är välspelad teater med träffsäkra repliker som lockar till skratt och till det bjuds en hel del musik. Länsteaterns fasta skådespelarensemble håller måttet som vanligt, tycker Radio Gotlands Ulrika Uusitalo-Fernholm.

Och det känns härligt att också få se nya och nygamla skådespelartalanger.

Ylva Nordin är till exempel skarp i rollen som den vackra grevinnan de Lorche som visar sig inte vara så skör som hon verkar.

Henne ser jag gärna mer av och även Lars Osterman som spelar häradshövdingen de Lorche med stram elegans. Och han är nästan oslagbar när han byter byter roll till en av skolans professorer som villigt låter sig mutas av mat och vin i stora mängder.

Underbar är också Ingrid Wahlgren som spelar den gamla damen Fröken Rüttenschöld som håller sina moralpredikningar och ger sura karameller. Hon snörper på den röda snipiga munnen så att det inte går att hålla sig för skratt.

Vad som också är roligt är att två musiker från Gotlandsmusiken vågat ta steget att också ikläda sig skådespelarroller som de komiska karaktärerna lektor, adjunkt och rektor som inte tackar nej till sprit i första taget.

Erik Skagerfält och Lars-Olov Ahnell har här visat att de behärskar mer än bara sina instrument.

Ett plus också till scenografin som är raffinerad med få möbler i sekelskiftestil och en enkel träfasad som bakgrund där luckor kan vändas för att ta fram de föremål som behövs.

Och extra rolig är idén att låta musikerna som spelar framträda som två svarta siluettter i en av luckorna högt uppe bakom träfasaden.

Den enda invändningen jag skulle kunna ha efter att ha sett premiären av Fru Markurell i regi av Thomas Sundström, som också skrivit manus, är att själva berättelsen i sig ibland känns lite avlägsen och inte alltid når fram till mina känslor. Men det är ingenting som premiärpubliken reagerat emot när jag hör mig för.