Byggnadsarbetare vid Hamnhotellet uttagna i konflikt

2:24 min

Bygget av det nya Hamnhotellet i Visby berörs av Byggnads varslade strejk. Totalt har 160 byggarbetsplatser i landet valts ut. Byggnads varslar om strejk sedan man inte kommit överens med Sveriges Byggindustrier, trots förhandlingar i en månad.

Byggbranschen hotas av storstrejk.

Den kan bli långvarig och knepig att blåsa av. Medlarna kommer inte att medverka till att låta byggjobbarna få sina löneavtal före industrin.

Fackförbundet Byggnads drämmer till med storsläggan. 3 000 byggare på 160 olika byggarbetsplatser tas ut i strejk med början den 12 mars om ingen lösning nås med Byggindustrierna (BI).

Arbetsgivarna är upprörda:

-De slår först och frågar sen, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.

-Synnerligen märkligt, i går pratade vi om att förlänga avtalet, alternativt fortsätta att förhandla, och i dag tar vi emot ett varsel, säger han.

Fackets uttalade motiv till strejkhotet är frågan om ordning och reda på arbetsplatserna.

Lättare medla om pengar

-Det borde vara en fullständigt självklar sak att ställa upp på kravet om att huvudentreprenören också ska ha ansvar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen och de villkor som gäller på arbetsplatsen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Visst finns det oseriösa underentreprenörer, håller arbetsgivarna med om. Men frågan löses inte med kollektivavtal utan det är en sak för polisen och andra myndigheter att hantera.

Nu väntar medling och det blir en knivig uppgift - att medla kring frågor om ordning och reda.

-Ja, generellt kan man säga att det är lättare att medla i frågor om ören och kronor, säger Medlingsinstitutets chef Claes Stråth.

Tidspress på andra

Att Byggnads nu ökat trycket i avtalsrörelsen sätter extra tidspress på fack och arbetsgivare inom industrin, som har avtal som löper ut en månad senare. Parterna inom den konkurrensutsatta sektorn, det vill säga främst exportindustrin, ska komma överens om löneökningarnas storlek först och vara normerande för övriga arbetsmarknaden, enligt Medlingsinstitutets instruktioner från politikerna. IF Metall håller med.

-Det tror jag de allra flesta är överens om, säger metallbasen Anders Ferbe.

Byggnads säger att lönefrågan inte är den primära i det här läget. Men när medlarna kopplas in lär lönerna komma på bordet. Frågan är då om medlarna kan medverka till ett löneavtal innan industrins parter är färdiga.

Speciell situation

En gång tidigare har ett liknande läge dykt upp, i samband med den varslade bankstrejken 2004. Då förmåddes Finansförbundet av medlarna att dra tillbaka sitt varsel i väntan på att industrin skulle hinna före.

Läget är svårhanterat, medlarna kommer inte att skynda på ett löneavtal i byggsektorn, enligt Stråth.

-Om den konkurrensutsatta sektorn inte är klar med något avtal, då har inte medlarna någon anledning att aktualisera lönefrågan.

-Det är en speciell situation det här.

Olle Lindström/TT