Foto: Fredrik sandberg/Scanpix

Panaxia betalar ut 170 miljoner

Konkursförvaltaren i kontanthanteringsföretaget Panaxia har gjort upp med de största fordringsägarna och ska nu börja betala tillbaka de pengar som finns kvar. Enligt konkursförvaltaren finns cirka 170 miljoner kronor kvar som skiljts av för kunders räkning. Det motsvarar ungefär 25 procents utdelning.

-Nio av de tio största kunderna har nu kommit överens med Sparbanken 1826, säger Lars-Henrik Andersson, advokat vid Advokatfirman Lindahl och konkursförvaltare för Panaxia.

Sparbanken 1826, som var storägare i Panaxia, lade beslag på 40 miljoner kronor i samband med konkursen för att täcka sina fordringar på företaget, och risken för en process gjorde det då omöjligt att betala ut pengar från konkursboet.

Nu läggs 30 av de miljonerna till det belopp som ska delas ut till Panaxias kunder, sammanlagt 170 miljoner kronor. Därmed kan kunderna räkna med att få tillbaka 25 procent av sina pengar.

-Det är jättekul. De kunder vi talat med är nöjda men det finns säkert enskilda som är förbannade för att de inte får 100 procent, och det kan man ju förstå. Men på det stora hela har jag intrycket att man är nöjd med det här, säger Lars-Henrik Andersson.

Nu påbörjas processen med att betala tillbaka pengarna.

-Det första som ska hända är att vi skickar ut ett brev till kunderna där de ska acceptera villkoren för utbetalningar. Efter det så påbörjas administrationen, så mycket beror på hur lång tid det tar innan de svarar.

Ebba Rosencrantz/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista