1 av 2
Rivningshus i Klintehamn. Foto: Håkan Erlandsson/SR Gotland
2 av 2
Rivningshus i Klintehamn. Foto:Håkan Erlandsson/SR Gotland

Kronofogden river farligt hus i Klintehamn

Kronofogden ska nu se till att det fallfärdiga magasinet på Södra kustvägen i Klintehamn rivs. Fastighetsägaren hade februari månad på sig att själv riva fastigheten. Det har inte gjorts. Därför blir det nu Kronofogden som får se till att huset kommer bort.

Redan 2009 ansåg Region Gotland att huset var i så dåligt skick att det fanns risk att förbipasserande skulle kunna skadas av nedfallande bräder och annat.
Därför beslutade byggnadsnämnden för snart fyra år sedan att fastigheten skulle rivas.

Beslutet överklagades av fastighetsägaren som påstod att husets konstruktion gjorde att det inte kunde rasa ihop. Men i höstas fastställde mark- och miljödomstolen rivningsbeslutet och senast den sista februari skulle huset vara rivet.

Men det är det inte och därför kommer nu Kronofogden att ta över ärendet och se till att huset rivs. Fastighetsägaren vill fortfarande renovera huset, sa han när Gotlandsnytt kontaktade honom tidigare i veckan.

Men nu är det för sent. Stefan Hallin på Region Gotland säger att i och med att mark- och miljödomstolen fattat beslutet så gäller det.

– Det är tråkigt att en så anrik byggnad försvinner från Klintehamn. Men säkerheten går i det här fallet före, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista