1 av 2
Marguerite Sellin kostekonom Gotland Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 2

Inga hästar i regionens mat

5:42 min

På Attendo Pjäsen har matportioner från Dafgårds fått gå i komposten men inom Region Gotland finns ingen "hästmat". Det konstaterar måltidsansvariga som nu lagar alltmer ekologisk mat från grunden till gotländska skolor, sjukhus och äldre.

Kommuner runt om i landet har den senaste veckan tvingats byta ut färdiga matportioner från bland annat Dafgård då vissa har innehållit hästkött, en produkt som inte finns i innehållsdeklarationen.

Hos det privata äldreboendet Attendo Pjäsen så serveras Dafgårds produkter och där har den mat som kunnat innehålla hästkött fått gå i komposten enligt verksamhetschef Agneta Pettersson.

Så är det inte på inom Region Gotland, det konstaterar Marguerite Selin på Regionens måltidsförsörjning. Här lagas idag mycket mat från grunden både till skolor, sjuk och äldrevård och med den nya upphandlingen av mat som nu börjat gälla är många produkter både gotländska och ekologiska.

Men går det då att lita på innehållsdeklarationerna och att det inte slinker med lite hästkött bland all mat som köps in? Nej säger Marguerite Selin, vi får lita på att leverantörerna gör rätt för Regionen gör inga egna köttester.

Men risken är liten då vi idag lagar det mesta själva, konstaterar Marguerite Selin, måltidsansvarig inom regionen. Hon har också tillsammans med 120 gotländska kollegor och politiker under sportlovsveckan lärt sig laga mer ekologisk mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista