Major Tomas Nilsson, chef F 17 G. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Flygflottiljen F 17 nyanställer på Gotland

2:05 min

Flygflottiljen F 17 G i Visby har fått möjlighet att rekrytera två brandmän och det kan också snart komma att anställas fler flygplanstekniker för att fylla på den lilla styrka som funnits hittills på ön , säger major Tomas Nilsson, som är chef för F 17 på Gotland.

Flygflottiljen F 17 har idag sju anställda och håller till på flygbasen intill Visby flygplats och är en del av Blekinge flygflottilj.

Idag jobbar de flesta som flygplanstekniker vars främsta uppgift är att tanka och serva de militära plan som landar på flygplatsen. Oftast handlar det om JAS 39 Gripen som landar inför uppdrag att bevaka och avvisa främmande flygplan.

När det gäller brandberedskapen så är det också extra viktigt att kunna ha egna brandmän, eftersom försvarets krav är att kunna vara på plats inom en dryg minut för att kunna släcka ett brinnande flygplan.

Men flygflottiljen har också ansvar för att emot så kallat statsflyg, då regering eller kungahus besöker ön.

Och det har varit tufft att få ihop ett rullande arbetschema med dagens anställda, speciellt sedan några gått i pension vid årsskiftet. Och de två nya brandmännen kommer här ge nödvänding förstärkning, berättar Tomas Nilsson som hoppas att F 17 på Gotland i framtiden har fördubblat sin styrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista