1 av 2
Häromåret dog ett tjugotal kor i Närke efter ett mjältbrandsutbrott som troligen berodde på grävarbeten vid en mjältbrandgrav. Här kontrolleras kor i området. Foto:Valdemar Andersson/SR Örebro
2 av 2
Mjältbrandsgravar på Gotland. Bild: SVA

Svårt att hitta gotländska mjältbrandsgravar

"Det tycks ha fallit i glömska"
1:35 min

Enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt finns 111 platser på Gotland där djur med mjältbrand har begravts. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, försöker ta reda på var gravarna finns, men det går sakta, säger länsveterinären Agneta Karlsson Norström.

Det var mellan åren 1916 och 1961 som kor med mjältbrand grävdes ner. Platserna är inte farliga, varken för människor eller djur, så länge de lämnas orörda. Nu när det grävs för fiber kan det dock vara bra att veta var gravarna finns.

– Jag tror dessvärre att kunskapen om var dessa gravar finns eller har funnits har dött tillsammans med människorna som visste, säger Agneta Karlsson Norström.

Bristen på bra grävredskap ute bland gårdarna under 1900-talets första hälft lär ha gjort att de kor med med mjältbrand som begravdes inte grävdes ned särskilt djupt, menar hon.

– Det är viktigt att man är observant om man gräver, och om man ser några oklara förändringar så sluta där och ring gärna, avlutar Agneta Karlsson Norström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".