En färdtjänstchaufför hjälper en man i rullstol till sin taxi Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Regionen vill inte att färdtjänstupphandlingen görs om

Tvärt emot vad politikerna i tekniska nämnden sa, tycker kommunjuristen inte att företaget Samres kritiserade upphandling av färdtjänst och sjukresor ska göras om. Det framgår av det yttrande regionen skickat till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Upphandlingen av vem som ska köra färdtjänst- och sjukresor på Gotland från den 1 juli där fastlandsbolaget Tuwa vann nästan all trafik, har både kritiserats och begärts överprövat. Men i sitt yttrande till förvaltningsrätten skriver regionjuristen att den kritiserade upphandlingen inte omfattas av Lagen om offentlig upphandling, LOU, och att det därför inte kan överprövas.

Regionens motiverar det med att Samres i maj 2010 vann Region Gotlands uppdrag att vara beställningscentral för färdtjänst och sjukresor, en upphandling som OCKSÅ innehöll uppdraget att upphandla de bolag som ska köra trafiken. Alltså ett tvådelat uppdrag. Och en eventuell överprövning skulle då ha skett redan 2010.

Så Region Gotland vill nu att de ansökningar om att Samres ska göra en ny upphandling av taxibolag ska avvisas eller avslås av förvaltningsrätten. Men regionen skriver i sitt yttrande att man ändå beklagar att Samres upphandling av taxibolag inte resulterade i fler biogasfordon mot bakgrund av regions biogasstrategi.

Det vinnande bolaget Tuwa var den enda anbudsgivaren som inte lämnade anbud på biogasfordon och de lämnade också in det lägsta anbudet.

Och det är nu alltså Förvaltningsrätten som ska avgöra om det över huvud taget går att pröva den kritiserade upphandlingen av transportörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".