Det var den 6 maj år 2000 som polisen iscensatte en narkotikaaffär på Wisby hotell för att få fast en känd brottsling. Foto: SR Gotland.

Polisens infiltratör Peter Rätz talar ut om herointillslaget vid Wisby hotell

Tre kilo heroin försvann under mystiska omständigheter i samband med den uppmärksammade heroinaffären på Wisby hotell våren 2000. Det säger polisens infiltratör Peter Rätz som porträtteras i P3 Dokumentär som sänds på söndag; . Redan nu kan du lyssna på programmet.

När Peter Rätz avslöjades som hemlig polisinformatör 2004 rullades en sensationell härva av brottsprovokationer, fabricerade polisrapporter, och olaglig infiltrationsverksamhet upp. Peter Rätz hade i över nio år tagit emot betalning från polisen för att ta sig in i kriminella MC-gäng som Bandidos, Hells Angels och Brödraskapet MC. Väl inne i gängen blundade polisen för de brott som Peter begick för att inte avslöjas.

Nu berättar Peter Rätz sin historia i P3 Dokumentär, som sänds på söndag. I dag lever han gömd på okänd ort. Intervjun har gjorts i omgångar via Skype utan bild. Allt för att inte ytterligare stärka hotbilden mot honom.

Det var den 6 maj år 2000 som polisen iscensatte en narkotikaaffär på Wisby hotell för att få fast en känd brottsling. Bara två personer inom polisen på Gotland kände till detta, polismästare Carin Götblad och en sommaranställd kommissarie som ledde hela operationen.

Visbypolisen och senare också den lokale åklagaren visste inte att detta var något polisen på fastlandet iscensatt. Först senare rullades historien upp, mycket tack vare att Carin Götblad som nybliven polismästare på ön varit noga med dokumentationen.

JK,JO, Högsta domstolen och interna utredare inom polisen fick senare uppgift om att polisen använt sig av infiltratörer och provocerat fram brottet, men det ledde ingen vart och förundersökningar lades ner. Nu är eventuella brott som begicks av polisen vid tillfället preskriberat.

Enligt Peter Rätz hade narkotikaförsäljarna med sig fem kilo heroin till Visby, men hade bara två kilo med sig till försäljningstillfället. Resten hade de gömt undan tills affären var slutförd. Peter Rätz säger i P3 Dokumentär att huvudmannen kom undan i en bil, istället blev säljaren av heroinet dömd av tingsrätten - som köpare. Rätz säger också att tre kilo heroin försvann med huvudmannen.

- Huvudmannen blev inte gripen och fel person blev fälld för fel brott, säger Peter Rätz om den invecklade heroinaffären.

Dokumentären "Peter Rätz: MC-infiltratören" sänds söndag 10 mars klockan 18.03 i P3.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".