Marint naturreservat utanför Slite. Foto: SR Gotland

Marint reservat utanför Slite kanske utvidgas

"Lörje holm och Rute Misslauper diskuteras"
2:10 min

Det marina naturreservatet som föreslås i Slite skärgård kan komma att utökas och bli större. De tio öarna kan efter önskemål utökas med Lörje holm och Rute Misslauper.

Efter att ha haft möten med allmänheten är det nu dags att sammanställa synpunkterna om ett framtida marint reservat i Slite skärgård. Reservatet kommer omfatta minst 6000 hektar och tio öar och sträcka sig från Slite till sydspetsen av Furillen. Och nu finns alltså dessutom förslag att utöka området och ta med Lörje holm som har ett rikt fågelliv och Rute Misslauper som är en sälkoloni.

Men även om de flesta synpunkter som kommit in om det marina naturreservatet i Slite skärgård är positiva så finns det också oro från flera håll. Det handlar om möjligheten till fiske och till att besöka området.

Om allt går enligt planerna kan det bli ett nytt marint naturreservat vid den gotländska kusten inom ett år, något som är unikt i Sverige eftersom det idag finns knappt trettio marina reservat i hela landet, att jämföra med flera tusen på land. Reservatet i Slite skärgård ska vara tillgängligt för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".