Hamnterminalen i Nynäshamn. Foto: Thomas Zielinski / SR Gotland

Trafikutskottets ordförande stöttar gotländska krav på färjetrafiken

Ordföranden för riksdagens trafikutskott Anders Ygeman (S) ställer sig bakom de gotländska kraven på framtidens gotlandstrafik.

I en debattartikel Ygeman skrivit tillsammans med partikamraterna riksdagsledamoten Christer Engelhardt och Gotlands regionråd Åke Svensson sägs att "en rimlig utgångspunkt är den bastrafik som finns idag med bland annat resa på två fastlandshamnar och dagens överfartshastighet".

Ansvaret för Gotlands utveckling i frågan om färjetrafiken ligger hos regeringen och ytterst hos infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M). Det går inte som infrastrukturministern att gång på gång försöka vältra över ansvaret på Trafikverket.

-– -– ---

Kraven inför den nya avtalsperioden måste bygga på att Gotlandstrafiken ska främja öns regionala utveckling; detta sker genom att trafiken har god tillgänglighet vad avser tidtabell, turlista och pris. Det är angeläget att bastrafiken fortsatt bygger på moderna snabbfärjor och att miljöpåverkan minimeras. En reducerad hastighet skulle få stora konsekvenser för turlistan, vilket i sin tur skulle påverka tillgängligheten till och från Gotland mycket negativt. Detta vore oacceptabelt.

Vi menar att upphandlingen måste leda till snabba, säkra och kostnadseffektiva kommunikationer på minst dagens nivå. Trafikverkets upphandlingsunderlag kan inte utformas på ett sådant sätt att följden kan bli allvarliga försämringar inom Gotlandstrafiken.

Det duger inte att göra som regeringen gör, att ducka och skylla på sina egna myndigheter. En fungerande färjetrafik är avgörande för Gotlands utveckling, och det är hög tid att regeringen tar sitt ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".