Här läckte gotlänningarnas kompostpåsar ut från Ragn Sells anläggning. Foto: Sofia Lindvall / Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bättre miljö vid RagnSells kompostanläggning i Roma två år efter Radio Gotlands avslöjande

Avfallsföretaget Ragnsells följer med bred marginal hanteringen av avfall enligt gällande verksamhetstillstånd, konstaterar Region Gotland som gjort en besiktning av verksamheten i Lövsta.

Det var drygt två år sedan Radio Gotland avslöjade miljöskandalen kring Ragn-sells kompostanläggning i Roma vilket ledde till att företaget förutom, all kritik fick betala 100 000 kronor i företagsbot. Avfallsföretaget lovade bättring - och så har det också blivit.

Nu betonar regionen i sin miljöbeskitning att Ragn-Sells vidtagit viktiga förbättringsåtgärdet under det senaste året.

En brist tidigare var att hushållsavfall låg öppet på en asfaltsplatta i stället för att vara sluten, regnväder ledde då till att lakvaten rann ut i ån och i omgivningen.

Nu har företaget i stället en tälthall där det komposterbara avfallet tippas och omlastas. Ragn-Sells har dessutom satsat på mer engergieffektiv utrustning som ger en lägre bullerpåverkan.

Men det finns fortfarande saker att jobba på för Ragn-Sells. I regionens besiktning har det bland annat påpekats att asfalten i tälthallen behöver förstärkas och anpassas till den typ av avfall som faktiskt dumpas.

Syftet med regionens miljöbesiktning har delvis varit att bedöma om verksamheten, i huvudsak, bedrivs med vad som angivits i ansökningshandlingarna och att bedöma om Ragn-Sells sköter och underhåller utrustning så att miljön skyddas.

Regionen betonar att företaget vidtagit vissa ur miljösynpunkt viktiga förbättringsåtgärder under senaste året.

  • Exempelvis har företaget iordningställt och tagit i drift en tälthall där det komposterbara avfallet tippas och omlastas för vidare borttransport.
  • Man har införskaffat ny krossnings- och siktningsutrustning för det brännbara avfallet.
  • Utrustningen är mer energieffektiv och ger en lägre bullerpåverkan.

Besiktningen har dock gett upphov till vissa påpekanden. Det gäller t ex att asfalten i tälthallen behöver förstärkas med material som är mer lämpligt för denna typ av avfall. Spillvattenledningens status, inom området, bör även kontrolleras och dokumenteras. Dessutom saknas journalföring över temperaturavläsningar som sker i bränslehögarna, enligt region Gotlands besiktning.

Syftet med den miljöbesiktningen har bland annat varit att bedöma om verksamheten, i huvudsak, bedrivs med vad som angivits i ansökningshandlingarna och att bedöma om verksamhetsutövaren sköter och underhåller utrustning så att miljön skyddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".