Mikael Wifling. Foto: Dag Svensson / SR Gotland

Här är bagaren Mikael Wiflings recept på perfekta surdegsbröd

Brödälskaren och familjebagaren Mikael Wifling som du kunde höra i torsdagens Förmiddag, delar med sig av två recept som hjälper dig till det perfekta surdegsbrödet.

Deg med vetesurdeg

  • 500-600 g vetemjöl
  • 350 g vetesurdeg
  • 250 g vatten
  • ca 5 g jäst
  • ca 3-5g salt

Häll mjölet i en hög på bänken.

Gör en urgröpning i mitten. "Pressa" mjölet åt sidorna.

Diametern bör vara ca 40 cm.

Häll ned surdeg och vatten. Tillsätt jästen. Glöm inte bort att det skiljer sig från mjöl till mjöl hur mycket vatten det suger upp.

Rör försiktigt med ena handen.

Blanda samman vattnet och surdegen. Rör handen i cirklar och för på så sätt in mjöl efterhand.

Då massan börjar tjockna använder du en skrapa att skrapa in mjölet mot mitten samtidigt som du rör/knådar med andra handen.

När degen gått ihop till just en deg, tillsätter du saltet.

Det ska bli en ganska vek (en del säger kladdig) deg.

Arbeta in saltet och lägg sedan degen på lite mjöl.

Smörj en back/skål med olja (jag använder olivolja)

Se till att oljan täcker kanterna ordentligt.

Lägg ned degen i backen/skålen. och täck sedan med ett lock.

Då det gått ca en timme själper du upp degen på bänken och viker ett så kallt treslag. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan den andra över.

Upprepa den här proceduren efter ytterligare 30 minuter och samma sak efter ytterligare 30 minuter.

Ca 15 efter sista vikningen är det dags att arbeta fram slutprodukten.

Med den här degen kan du göra frukostbröd, baguetter, rostbröd osv. Låt fantasin flöda.

Sätt ugnen på 275 grader.

Använder du en stenplatta/häll ska den sättas in i ugnen nu.

Låt ugnen bli varm.

Tag ut bakstenen och lägg på de degämnen du ska baka.

Sätt tillbaka bakstenen i ugnen.

Häll in ca ½ dl vatten i botten på ugnen.

Baka på följande sätt:

Frukostbröd 275 --> 250 ca 5-10 min

Baguetter 275 --> 250 10-15 min

Bröd 275 --> 250 5 min. Lufta genom att öppna ugnen. Grädda i ytterligare 10 minuetr.

Ett enkelt sätt att veta om brödet är färdigt är att vända på det och knacka på botten. Låter det "ihåligt" är  brödet färdigt.

 

Recept på egen surdegsstart

Dag 1

Ta en rengjord glasburk. Se till att den är helt ren genom att hälla i kokande vatten och låt stå en stund. Häll ur vattnet och låt "dropptorka"

  • 2 dl kallt vatten
  • ½ dl vetemjöl
  • 1,5 dl stenmalet grahamsmjöl - helst ekologiskt

Rör om med en gaffel.

Då du lägger på locket på burken, se till att du har något som gör att det är en springa kvar mellan locket och burken.

Det ska nu få stå i en glasburk med gläntat lock tills i morgon då jag ska tillsätta lite mer vatten och mjöl.

---

Dag 2

  • Tillsätt ½ dl vetemjöl
  • 1 dl stenmalet grahamsmjöl - helst ekologiskt
  • 1 dl vatten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".