Stor vindkraftspark på norra Gotland

Försvaret har inget emot att det byggs 20 stora vindkraftverk på norra Gotland. Det är ett tjugotal markägare som i projektet Forsviden tänker ansöka om bygglov. Det berättar Jens Henrik Kloth, som är markägare och styrelseledamot i Forsviden.

Försvaret var första steget mot ett förverkligande, en örninventering har påbörjats och bygge kan det bli 2017, om bygglov beviljas och när det finns plats i den nya fastlandskabeln.

Vindkraftparken Forsviden sträcker sig inom fyra socknar, Othem, Tingstäde, Hangvar och Lärbro och den beräknade totalhöjden för vindkraftverken är 210 meter. Den höjden är väl tilltagen, berättar Jens-Henrik Kloth, vilket kan ge mer än dubbelt så kraftiga verk som de största på Gotland i dag. En vanlig storlek på nya vindkraftverk idag är 1,5 - 3 MW. På skissborden ligger verk på 8 MW, en rotordiameter på 164 meter och en totalhöjd som motsvarar det Forsviden nu vill ansöka om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".