Knarkpengar investerade i fastigheter på Gotland

I Sveriges största narkotikamål med åtta inblandade och över ett ton kokain till ett värde av en miljard kronor dömdes bland annat en kvinna till fängelse i fem år och sex månader för penninghäleri. Enligt domen i Stockholms tingsrätt har kvinnan investerat 27 miljoner av knarkpengarna i ett fastighetsbolag på Gotland.

De båda huvudmännen, bland annat ensamseglaren som fört in knarket till Europa, dömdes till 18, respektive 14 års fängelse av Stockholms tingsrätt.

Kvinnan nekar själv till att ha varit delaktig i penninghäleri som sammanlagt omfattar 44 miljoner kronor och säger att merparten av pengarna istället kommer från en välbärgad engelsk politiker som hon tidigare haft ett förhållande med.

Men enligt tingsrätten kommer pengarna från den omfattande kokainsmugglingen där huvudmannen dömdes för att ha fört in narkotikan med segelbåt från Sydamerika till Europa. 2010 beslagtog Tullen 1,2 ton kokain som beräknas vara värt en miljard kronor i missbrukarleden.

Och det är pengar från den här verksamheten som pågått i flera år som tingsrätten nu "finner styrkt bortom allt rimlig tvivel" att kvinnan via en schweizisk trust investerat i fastighetsbolaget på Gotland.

En del av pengarna ska ha återbetalats till ett konto i Schweiz, och det har inte inletts någon förundersökning mot företrädare för det gotländska bolaget som dock bland annat har telefonavlyssnats under utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".