Linnea Tibell. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / SR Gotland

Personalen orolig när sju församlingar på norra Gotland går ihop

Oro att mycket tid ska spenderas i bilen
2:05 min

Vid årsskiftet kommer sju församlingar på norra Gotland slås ihop till ett pastorat. Och de som nu arbetar i församlingarna kommer att ingå i en stor personalpool som ska samarbeta och bli mer effektiv än idag. Och det finns oro bland personalen inför förändringen.

Idag arbetar sammanlagt ett 40-tal personer i de sju olika församlingarna, som bland annat präster, kantorer och diakoner och klockare som sköter kyrka och kyrkogård. Tanken i framtiden är att de inte ska vara knutna till vissa kyrkor, utan kunna åka runt och arbeta i alla kyrkor i pastoratet.

Det här ses både som något bra och som negativt. Linnea Tibell som är kantor i Othem Boge församling och personalrepresentant för kyrkomusikerna i det temporära kyrkorådet är själv mest är positiv och ser framför sig fler körsamarbeten, men hon ser också vissa nackdelar.

– En oro är att allt för mycket av vår arbetstid ska spenderas i bilen. Och när det gäller klockarna finns en oro för att kunskapen om de olika kyrkorna ska gå förlorad, säger Linnea Tibell

Hur många som kommer arbeta inom det nya pastoratet på norra Gotland i framtiden är inte heller klart, men vissa neddragningar kommer att göras. Till exempel föreslås deltidstjänster tas bort bland kantorer och klockare.

Och en klockare som är orolig för sitt arbete är Lars Olov Malmqvist i Bunge. Han har också hört att det finns ett förslag att lägga ut skötseln av kyrkogård och kyrka på entreprenad.

– Då försvinnervi ju. Kyrkan kan inte ha oss anställda, då åker vi ju allihop, säger Lars Olov Malmqvist

Förutom omorganisationen bland personalen så undersöks också vilka byggnader som ska säljas och vilka som kyrkan har råd att ha kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".