1 av 4
Muramaris från luften före branden. Foto: Gunnar Britse
2 av 4
Nytt stentak på Muramaris högdel
3 av 4
4 av 4
Glada miner på Muramaris över takbeslut. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Muramaris får nytt tak till nästa vinter

Birgitta Amér: "Vi måste börja med taket"
1:34 min

Nu är det klart att eldhärjade Villa Muramaris norr om Visby, kommer att få ett nytt tak som är likadant som det gamla som rasade in vid branden. Tankarna på provisoriskt tak är borta och ett nytt tak finns förhoppningsvis på plats före nästa vinter.

Det krävs takbjälkar av kraftigt virke, 10x10 tum, för att bära upp den tunga sandstensflisen som skall täcka Muramaris tak på högdelen. Ett femtontal stora tallar på norra Gotland har redan setts ut av arkitekten Daniel Heilborn som virke till taket och som doneras av Bungenäs Kalkbrott. Arkitektfirman som jobbar med taket har redan tidigare gjort arbeten på Muramaris och har detaljerade ritningar på takkonstruktionen. Byggsakkunnige Ulf Larsson vet vilka mått som gäller sedan han på nittiotalet mätt upp huset.

Det är över högdelen av Muramaris som stentaket kommer att läggas, där har murarna klarat sig bäst enligt experter. Till vintern kommer förhoppningsvis takstolar och faltak att vara på plats med provisorisk papptäckning och längre fram kommer sandstensflis, som ännu skall brytas, att läggas på.

Den lägre delen mot söder av Muramaris har haft en intensivare brandutveckling och där är man inte lika säker på att murarna klarar tyngden. Enligt Ulrika Mebus på Gotlands Museum var det från 1900-talets början när huset byggdes en öppen del av huset utan tak. Först på femtiotalet fick lågdelen av Muramaris tak och fönster och där är man i dagsläget inte säkra på hur man skall göra.

Hur återuppbyggnaden av Villa Muramaris ska betalas är också oklart enligt Stefan och Birgitta Amér. Det blir en fråga att lösa gemensamt för familjen, försäkringsbolag, länsstyrelsen och eventuella sponsorer.

Tidplanen nu är ritningar och beslut under mars-april, Virkessågning i april och urgrävning av brandrester med antikvarisk sortering. Under sommaren påbörjas takläggning och innan vintern är förhoppningsvis höga delen under tak. Fönster och dörrar kommer i ett senare skede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".