Lummelundagrottan på Gotland. Foto: SR Gotland

Slukhål kan finnas på Gotland

"Surt regnvatten gröper ur kalken i berggrunden"
3:50 min

De senaste åren har det rapporterats en hel del om slukhål runt om på planeten, och i förra veckan försvann en man i Florida ner i ett hål utanför sitt hem. Då Gotland har en berggrund av kalk likt den i Florida, kan man inte utesluta att liknande slukhål finns även här, säger Sara Eliasson på Gotlands Museum.

– Ett slukhål är ofta en kalkstensgrotta som ramlar in till följd av surt regnvatten som vittrar sönder kalkstenen, säger Sara Eliasson.

Lummelundagrottan är den klart största grottan på Gotland, och flera mindre slukhål har påträffats i dess närhet. Kolsyrehalten i regnvattnet tränger ner i bergrunden och fräter sönder kalkstenen, vilket kan leda till att en grottas tak ramlar in.

– Det man kan se av slukhål på Gotland i dag är gropar i marken som finns kvar som rester av grottor eller hål som ramlat in. Vi pratar dock om gropar som är betydligt mindre än de som påträffats i andra delar av världen, säger Sara Eliasson.

Gotland är troligtvis för ungt för att större slukhål ska kunna uppstå. Det behövs helt enkelt mer än de ca 14 000 år som ön befunnit sig över vattenytan för att riktigt stora håligheter och grottsystem ska kunna växa till sig.

– Jag tror inte att vi gotlänningar behöver vara särskilt oroliga för att vi ska försvinna ner i ett slukhål, avslutar Sara Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".