För berörd personal är det ett svårt nederlag. Sjukvårdens ledning tar det inträffade på stort allvar och har inlett en utredning, säger chefläkare Gunnar Ramstedt. Arkivfoto: Frida Fernqvist

Gotlands sjukvård anmäler sig själva till Socialstyrelsen efter att tonårstjej plötsligt dog

Efter att en tonårig flicka hastigt dog av akut binjurebarkssvikt, har Gotlands hälso- och sjukvårdsförvaltning anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

– Denna unga kvinnas död är fruktansvärt tragisk, säger chefläkare Gunnar Ramstedt i ett pressmeddelande. För familjen är det ett oåterkalleligt dråpslag. För berörd personal är det ett svårt nederlag. Sjukvårdens ledning tar det inträffade på stort allvar och har inlett en utredning.

Flickan, som var i övre tonåren, hade efter en tid med allmänsymtom fått konstaterat en underfunktion i sköldkörteln. Trots hormonbehandling förbättrades hon inte och förnyad undersökning gav ingen förklaring. Sedan skedde en snabb försämring: Inom ett dygn blev flickan medvetslös och fick hjärtstillestånd. Intensiv återupplivning lyckades inte rädda hennes liv. Dödsorsaken var en akut binjurebarkssvikt.

 – Vi kommer nu att utreda vad som hänt i detalj, säger Gunnar Ramstedt. Där vi kan påvisa brister ska orsakerna analyseras och förslag till säkrare rutiner tas fram. Beslut om åtgärder måste också följas upp. Inget av detta kan göra det som redan hänt ogjort, men det är vår skyldighet att göra vårt yttersta för att förhindra att något liknande händer igen, konstaterar Gunnar Ramstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".