Medlemmar i ensemblen Aa Yang från Bhutan. Foto: Benjamin Thorén/Sveriges Radio.

Musikgrupp från Bhutan till Gotland

För första gången ska en musikgrupp från landet Bhutan som ligger mellan Kina och Indien turnera i Sverige. Nästa tisdag kommer de till Gotland.

AA-Yang Ensemble är en grupp professionella musiker och dansare från Bhutan, som ska göra elva konserter runt om i landet. Tisdag 19 mars ger AA-Yang ensemble konsert i St Hansskolans aula. Turnéledare och dessutom violinist i AA-Yang är svenske Johan Westman, musiklärare på AA-Yang academy och bosatt i Bhutan.

AA-Yang bildades 2010 av mästaren och sångaren Jigme Drukpa. Gruppen består av nio musiker som spelar en rad musikstilar från Bhutan, poetiska kärlekssånger, meditativa gudshyllningar, svängig pop och värmande naturpoesi. Instrumenten är inhemska versioner av luta, cittra, harmonium, slagverk och bronslurar.

- För bhutaneser spelas musik som en offergåva till gudarna, våra medmänniskor och alla som bor på jorden. Musik är viktigt i Bhutan och oftast kopplad till dans. Genom att praktisera och lyssna till musik kan man nå upplysning/Nirvana, säger Jigme Drukpa.

I AA-Yang ingår också maskdansare som framför traditionella och andliga danser som inledning och avslutning på konserten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".